Het schrijven van een boek kost tijd. Veel tijd. Er zijn altijd tal van andere leuke zaken waar je je tijd aan wilt besteden. Je zult dus tijd moeten maken, maar waar haal je die tijd vandaan? (Ik zal t kort houden)

Het is voor sommigen een vrij zeldzaam goedje: een full-time baan, kinderen, hobbies, familie, vrienden… kortom, er is altijd wel wat leuks (of minder leuks) te doen. En soms heb je ook wat onverwachte omstandigheden die er voor zorgen dat er helemaal geen tijd/energie meer over is (wisseling van baan, geboorte, sterfgeval, etc..).

Je zou zeggen dat dat geen goede basis is om aan een boek te beginnen. Het is zeker niet ideaal: je wilt het liefst full-time kunnen schrijven aan je meesterwerk. Toch is het vrij gemakkelijk om tijd te maken: Door simpelweg te plannen. Zelf probeer ik hierbij korte periodes te vinden waarin het relatief rustig is, zodat ik meerdere dagen achter elkaar een korte tijd (een uur) aan schrijven kan besteden. Die kleine beetjes tellen al snel op!

In een reclame van Grolsch hoorde ik eens de uitspraak “Tijd heb je niet, tijd maak je” en dat is echt zo: Als je iets wilt doen, zul je er iets anders voor moeten laten. Pak daarom de meest futiele activiteit van je dag (luieren, dutten, hangen, ‘internetten’, tv kijken, gamen, …) en verruil die voor de verwezenlijking van je meesterwerk. Je zult zien dat je er binnen de kortste keren tijd bij hebt. Is het geen zee van tijd, dan maar een (klein) meer(tje) of desnoods een plas. 🙂