Puntig – Uitwerking concept

Het concept voor het boek ontstond tijdens het lezen van het boek “How to create a mind” van Ray Kurzweil. Door mijn achtergrond als IT-er wrong zijn hele idee over het ‘hoe’ in mijn hoofd: Een groot deel van wat hij uitlegde bestond al en een ander deel was enorm vergezocht. Ondanks zijn (in mijn ogen) belabberde visie kreeg ik wel een leuk idee:

Stel dat we een intelligentie ontwikkelen die voor de verandering niet de wereld wil veroveren?

Al snel had ik een idee in mijn hoofd over hoe dit in een boek vorm te geven. Ik merkte al vrij snel dat ik het idee niet uit mijn hoofd kon zetten en erg benieuwd was naar de uitwerken. Met het onderstaande proces ben ik daarom het verhaal gaan uitwerken. Van de stappen hieronder zijn stap 1-4 de conceptuele uitwerking. Deze nam 14 dagen in beslag (elke avond een uur of 2).

concept

 

1. HET idee + Kernzin. 

Wat is de essentie van het boek? en Waar gaat het over? In deze stap heb ik het verhaal in een korte zin opgeschreven en daarna in een alinea.

2. DE idee

Wat wordt precies verteld? wat is hierbij de rode draad? Welke symboliek/metaforen/.. kan ik gebruiken. Hoe komen die het beste uit de verf?
(2b) Welke personen zijn er nodig om dit te uiten?

3. Korte samenvatting

Beschrijf het hele verhaal in één A4. In dit geval kwamen hier zes delen uit. Van elk deel werd de essentie kort beschreven.

4. Werk elke akte uit op één A4

Van elk deel werd nog een keer hetzelfde gedaan: De essentie van wat verteld ging worden, werd op één A4 beschreven. Zo ontstond er een duidelijke leidraad over het verloop van het verhaal.

5. Werk alle ‘hoofdstukken’ uit
6. … per akte

Het uitwerken van de hoofdstukken komt neer op schrijven, schrijven en schrijven.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Theme by Anders Norén